Sen de mi?!

       Malumunuz sosyal medya aldı başını gidiyor. Durum güncellemeleri, videolar ve fotoğraf paylaşımları bazen öylesine bir bakmaya girdiğiniz de bile o kadar oyalayıcı olabiliyor ki!  Eh el atmayan kalmadı denilebilir bu sektöre de ondan.  Hadi şuna da bakıyım, bi video daha izleyeyim derken alıp başını gidiyor bu tıklamalar…
     Fakat son zamanlarda dikkatimi çeken ne bir müzik videosu, ne bir kedi videosu, ne de bir hayli karşılaşmaya başladığım 'vine' videoları.  Tüm bunların yanında asıl dikkatimi çeken arkadaş listemdeki yurt dışına çıkma oranındaki ani ve nispetvari artış!
     
      Bir gün giriyorum "... Amsterdam'da.", "... 3 diğer kişi ile birlikte Roma'da.", bir gün giriyorum Cafe de Flore' de yer bildirimleri... Fotoğraflar ve beğeniler havada uçuşuyor!



       İnsan düşünmeden edemiyor, bu pasaport vize ben uyurken bedava dağıtıldı da uyanana kadar millet bavulunu toplayıp dört bir yana dağıldı mı acaba diye. 
       
       Ve biraz araştırınca görülüyor ki vize ve pasaport işlemlerini gözünde büyüten insanlar (bknz. tüm bunları öğrenmeden önceki ben) uyuyorlar gerçekten, yol alanlar uyanan kesimden. 

       Ben de hala uyuyorum diyen insanlardansanız, hala bu yazıyı okuyorsanız ve halihazırda bir öğrenciyseniz doğru kesime seslendiğime sevinebilir; bu yazının ucundan kıyısından bile olsa size hitap edeceğinin garantisini verebilirim :)

       Öncelikle, öğrenciyseniz ve pasaport almak istiyorsanız işler bir tık daha kolay. Eğer yurt dışında staj, teknik gezi, seminer, konferans veya toplantı vb. etkinliklere katılacaksanız pasaport harcından muaf olabiliyorsunuz. Peki neler mi lazım? Ayrıntılı bilgiyi buradan alabilirsiniz: http://pasaport.iem.gov.tr/?page_id=524

       Bazı okullarda ise iş daha da kolaylaşıyor. Mesela Boğaziçi Üniversitesi. Okulunuzun öğrenci işleri dekanlığı ile yapacağınız bir görüşmeden sonra kültürel amaçlı geziye çıkma adı altında 1 yıllık pasapotunuzu ücretsiz alabiliyorsunuz ! Peki nasıl mı? http://www.ogrencidekanligi.boun.edu.tr/PasaportHarciMuafiyetBelgesiBasvuruFormu.doc , bu linke girip muafiyet formunu doldurarak ilk adımı attınız bile. Daha sonra iş danışman öğretmeninizin onayını almaya geliyor. Muhtemelen karşı çıkacak bir danışman olmayacak, onayı aldıktan sonra  işiniz tekrardan öğrenci dekanlığı ile. Belki birkaç gününüzün birkaç saatini bu uğraşa ayırmak durumunda kalacaksınız, fakat öğrenci olarak yurt dışına çıktığınızı, kısıtlı bir bütçeye sahip olduğunuzu ve yanımda ne götürsem kardır düşüncelerinizi hesaba katarsak sonucu bir hayli sevindirici! 

       Bir öğrenci olarak artık pasaport harcından muafız ve işimiz daha kolay. Şimdi ise değinmek istediğim bir diğer konu yurt içinde gezer gibi gezebileceğiniz yerlerin olduğu. Nasıl mı? Vizesiz ülkeleri araştırarak! Son düzenlemelere göre Türkiye'den vizesiz gidilebilen, oldukça görülesi yerler var ve eğer amacınız neresi olursa olsun gezip eğlenmekse cazipliği göz ardı edilemeyecek boyutlarda. Peki seçeneklerimiz arasında neler mi var? 
Son Duruma Göre Vize muafiyeti anlaşması imzalanan ülkeler şunlar:

Antigua -Barbuda, Arjantin, Arnavutluk,
Bahamalar, Barbados, Belize, Bolivya, Bosna-Hersek, Brezilya, Belarus (Beyaz Rusya)
Ekvador, El Salvador,
Fas, Fiji, Filipinler,
Guatemala, Güney Afrika Cumhuriyeti, Gürcistan,
Haiti, Hırvatistan, Honduras, Hong Kong,
İran,
Jamaika, Japonya,
Karadağ, Kazakistan, Kırgızistan, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Kolombiya, Kore Cumhuriyeti (Güney Kore), Kosova, Kosta Rika,Karayip
Libya, Lübnan,
Makau Özel İdare Bölgesi, Makedonya, Maldivler, Malezya, Mauritus, Moldova, Moğolistan
Nikaragua,
Pakistan, Palau Cumhuriyeti, Paraguay, Rusya, St. Vincent-Grenadines, Singapur, Solomon Adaları, Sri Lanka, Suriye, Svaziland,
Şili,
Tanzanya, Tayland, Trinidad-Tobago, Tunus, Tuvalu,
Uruguay,
Ürdün,
Venezuela, Vatikan,
Katar,
Kamerun,
Yemen, Yeni Zelanda
Ukrayna.

Görüldüğü üzre bir hayli seçenek mevcut. Çoğunda 90 güne kadar olacak turistik gezilerde vize uygulaması yok. Fakat tabi ki ayrıntılı ve en güncel bilgiyi gideceğiniz ülkenin konsolosluk sayfalarında bulabilirsiniz.

       Vize uygulaması olmayan ülkeler ilginizi çekmediyse ve hazır çıkmışken birçok ülkeyi gezmeliyim diyorsanız da  karşımıza Schengen vizesi çıkıyor. Bu vizeyle Avrupa Birliği üye ülkelerini tek bir vizeyle ziyaret edebilirsiniz. Ayrıntılı bilgi için: http://www.schengenvizesi.com/

       Bir başka gereklilik ise kuşkusuz uçak bileti bulmak. Bu konuda ise tek tek siteleri gezip yorulmak yerine skyscanner.com dan yapacağınız tek bir aramayla uluslararası çoğu hava şirketine ulaşabilme şansınız mevcut. Kalkış ve varış yerini, tercih ettiğiniz günü yazmanız durumunda çeşitli hava şirketlerinin bilet fiyatlarını tek bir sayfada görebilirsiniz.
Ama tabiki size tavsiyem, skyscanner da ucuz bir bilet bulsanız bile mutlaka hava şirketinin kendi sitesine girip bilet fiyatını birde oradan kontrol etmeniz. Çünkü bazen firmaların kendi sitelerinde çok daha uygun fiyatlar bile görebilirsiniz. 

      Son önerim ise, kararınızı verip yurt dışına çıkmaya hazırlanırken gitmişken görülmesi gereken yerler hakkında yazılmış blogları, gezi yazılarını ya da önerileri araştırmanız. Böylece sizden önce gidenlerin ne gibi yerleri ne şekilde gezdiklerini, neler tecrübelediklerini ve önerilerini göz önünde bulundurarak daha rahat bir tatil geçirebilirsiniz. 

     Şimdilik benden bu kadar. İyi tatiller!
                                     

                                                                                                                                                                        Ezgi Y.

0 yorum: